Viva la Camarque

 

Geschiedenis


De Camarque is gelegen in de Rhône-delta. Het is daar open en onbeschut, en het is daar in de zomers erg warm, terwijl het in de winter zeer koud is.
Waarschijnlijk stammen ze van het primitieve diluviale paard (woudpaard). Gezien hun hoofd hebben ze ook Berbers en ander oosters bloed.
In de 19e eeuw brachten de inwoners uit de Camarque Arabisch, Anglo-Arabisch, Engelse Volbloed, en Breton bloed bij het ras, maar deze rassen hebben weinig blijvend invloed gehad.Over de Camarque


'De witte paarden van de zee' worden de Camarque-paarden ook wel genoemd. In het zuidoosten van Frankrijk leven de halfwilde Camarque paarden, waar ze veel eten, waaronder het schaarse gras dat aan de kusten groeit, terwijl ze tot hun knieën door het water staan. De Camarque is zo aangepast aan zijn leefomgeving, dat zij zelfs hun neusgaten kunnen sluiten om onder water de jonge rietscheuten te eten. Al duizenden jaren leven zij zo. Nu zijn er echter nog maar 500 wilde Camarque paarden. Het zijn geharde en sobere pony's met veel temperament. Desondanks hebben ze ook een goedaardig karakter.
Hoewel de Camarque niet echt snel, heeft het dier in alle drie gangen veel uithoudingsvermogen.
In de Camarque worden de pony's gebruikt om kudden zwarte stieren bijeen te drijven. De gardiens (ruiters) gebruiken hiervoor een trident (drietand), waarmee ze de stier in de juiste richting drijven.


Exterieur


Het exterieur van de Camarque heeft iets primitiefs. Het hoofd is gewoontjes, met zware kaken en een breed voorhoofd, met meestal een ramsneus. De oren zijn kort en de ogen groot en uitdrukkingsvol. De benen zijn stevig, en in verhouding vrij lang. De hals is recht, en er is weinig schoft.
De staart en manen zijn weelderig en dik, de staart is laag aangezet. Een raszuivere Camarque heeft bovendien een soort geitenbaardje; lange en ruwe haren die van de wangen tot aan de onderlip lopen. Vrijwel altijd zijn Camarque paarden schimmels. De stokmaat ligt rond de 1.35 en 1.50 meter.


Bewegingen


Het camarque paard is een zeer fijn rijpaard het heeft een goedmoedig, eerlijk maar vurig karakter, onlangs zijn temperament is hij zeer gevoelig en erg aanhankelijk aan een ruiter. De stap is levendig, draven doet hij zelden, waardoor deze gang stroef overkomt. Echter doordat de camarque is veredeld en er toch restjes oostersbloed is over gebleven zijn er camarque paarden die geweldig tot zwevend kunnen draven. De galop is soepel en verheven. Het camarque paard is niet snel, maar bezit over een zeer groot uithoudings vermogen. Verder kan je erg veel plezier aan het camarque paard beleven omdat ze zeer oud kan worden..
Het fokprogramma in frankrijk en Nederland


Elk jaar worden in de herfst de kudde’s van 40 a 50 wilde Camarque's bijeengedreven om rijpaarden te selecteren. De hengsten en veulens die niet aan de eisen voldoen, worden uit de kudde gehaald, waardoor het ras niet kan verslechteren. In Nederland zijn er heel weinig fokkers van het Camarque paard, maar het handje vol fokkers dat er is, houd zich bezig om een eerlijk paard te fokken, met een lief en goedaardig karakter, die in de sport als recreatief goed te gebruiken is.